D.1. Συσκευές Linux

Στο Linux διάφορα ειδικά αρχεία μπορεί να βρίσκονται στον κατάλογο /dev. Τα αρχεία αυτά λέγονται αρχεία συσκευών και δεν συμπεριφέρονται όπως τα συνηθισμένα αρχεία. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι αρχείων συσκευών είναι για συσκευές block και συσκευές χαρακτήρα (character). Τα αρχεία αυτά είναι διεπαφές για τον πραγματικό οδηγό (μέρος του πυρήνα του Linux) που με την σειρά του έχει την πρόσβαση στο αντίστοιχο υλικό. Ένας άλλος, λιγότερο συνηθισμένος, τύπος αρχείου συσκευής είναι ο λεγόμενος σωλήνωση (pipe). Τα πιο σημαντικά αρχεία συσκευών παραθέτονται στους πίνακες που ακολουθούν.

sda Πρώτος σκληρός δίσκος
sdb Δεύτερος σκληρός δίσκος
sda1 Πρώτο τμήμα στον πρώτο σκληρό δίσκο
sdb7 Έβδομη κατάτμηση του δεύτερο σκληρού δίσκου

sr0 Πρώτο CD-ROM
sr1 Δεύτερο CD-ROM

ttyS0 Serial port 0, also referred to as COM1
ttyS1 Serial port 1, also referred to as COM2
psaux Συσκευή ποντικιού PS/2
gpmdata Ψευδοσυσκευή, αναμεταδότης δεδομένων από τον δαίμονα GPM (ποντίκι)

cdrom Συμβολικός δεσμός στη συσκευή CD-ROM
mouse Συμβολικός δεσμός στο αρχείο συσκευής του ποντικιού

null Οτιδήποτε γράφεται σ' αυτήν τη συσκευή θα εξαφανιστεί
zero Κάποιος μπορεί να διαβάζει ασταμάτητα μηδενικά από αυτή τη συσκευή

D.1.1. παλΡύθμιση του ποντικιού

Το ποντίκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην κονσόλα του Linux (με gpm) όσο και στο παραθυρικό περιβάλλον Χ. Συνήθως αυτό γίνεται απλά με την εγκατάσταση του ίδιου του gpm και του εξυπηρετητή X. Και τα δύο θα πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να χρησιμοποιούν το /dev/input/mice σαν συσκευή ποντικιού. Το σωστό πρωτόκολλο για το ποντίκι είναι το exps2 για το gpm, και το ExplorerPS/2 για το Χ. Τα αντίστοιχα αρχεία ρυθμίσεων είναι τα /etc/gpm.conf και /etc/X11/xorg.conf.

Για να λειτουργήσει το ποντίκι σας θα πρέπει να φορτωθούν συγκεκριμένα αρθρώματα του πυρήνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά ανιχνεύονται αυτόματα, όχι όμως πάντα για παλιού τύπου σειριακά ποντίκια και ποντίκια διαύλου (bus mice) [21], που είναι αρκετά σπάνια εκτός από πολύ παλιούς υπολογιστές. Περίληψη των αρθρωμάτων του πυρήνα του Linux που χρειάζονται για τους διαφορετικούς τύπους ποντικιών:

Άρθρωμα Περιγραφή
psmouse ποντίκια PS/2 (θα πρέπει να ανιχνεύεται αυτόματα)
usbhid ποντίκια USB (θα πρέπει να ανιχνεύονται αυτόματα)
sermouse Τα περισσότερα σειριακά ποντίκια
logibm Ποντίκι διαύλου συνδεδεμένου σε μια κάρτα προσαρμογέα Logitech
inport Ποντίκι διαύλου συνδεδεμένου σε κάρτα ATI ή Microsoft InPort

Για να φορτώσετε ένα άρθρωμα οδηγού για ποντίκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή modconf command (από το ομώνυμο πακέτο) και ψάχνοντας στην κατηγορία kernel/drivers/input/mouse.



[21] Τα σειριακά ποντίκια έχουν συνήθως μια διασύνδεση σε σχήμα-D με 9 οπές. Τα ποντίκια διαύλου έχουν μια στρογγυλή διασύνδεση με 8 ακίδες (8-pin), που δεν θα πρέπει να συγχέεται με την στρογγυλή διασύνδεση των 6 ακίδων ενός ποντικιού PS/2 ή την στρογγυλή διασύνδεση 4 ακίδων ενός ποντικιού ADB.