De ontwikkelaars van Debian hebben verschillende aantallen schijfindelingsprogramma's aangepast om uiteenlopende types harde schijven en computerarchitecturen te kunnen bedienen. Hierna volgt een lijst met de programma's die voor uw architectuur van toepassing zijn.
Het aanbevolen schijfindelingsgereedschap in Debian. Dit Zwitsers zakmes is ook in staat de partitiegrootte te wijzigen, bestandssystemen aan te maken (“formatteren” in Windows-taalgebruik) en ze toe te wijzen aan aankoppelpunten.
Het originele Linux schijfindelingsprogramma; goed voor goeroes.
Wees voorzichtig als uw machine bestaande FreeBSD-partities heeft. De kernels van het installatiesysteem ondersteunen deze partities, maar de wijze waarop fdisk ze voorstelt (of dat niet doet) kan maken dat de benaming van de schijven verschilt. Zie de Linux+FreeBSD HOWTO.
Een gemakkelijk te gebruiken schijfindelingsprogramma in een volledig scherm voor de rest onder ons.
Merk op dat cfdisk helemaal geen notie heeft van FreeBSD-partities, en nogmaals, als gevolg daarvan kan de benaming van de schijven verschillend zijn.
Een van deze programma's zal standaard uitgevoerd worden als u
(of iets dergelijks) selecteert. Het is mogelijk om een ander schijfindelingsprogramma te gebruiken aan de commandoregel op VT2, maar dit wordt niet aangeraden.Denk eraan om uw opstartpartitie te markeren als “Bootable” (opstartbaar).
Indien u een nieuwe harde schijf wilt gebruiken (of de hele partitietabel van uw harde schijf wilt wissen), moet een nieuwe partitietabel aangemaakt worden. De “Begeleide schijfindeling” doet dit automatisch, maar indien u de schijfindeling handmatig uitvoert, moet u de selectiebalk plaatsen op het item dat, op het hoogste niveau, verwijst naar de schijf en op Enter drukken. Daardoor zal op die schijf een nieuwe partitietabel aangemaakt worden. In de expertmodus zal u dan gevraagd worden naar het type partitietabel. Voor UEFI-systemen is dit standaard “gpt”, terwijl dit voor de oudere BIOS-wereld standaard “msdos” is. Bij een installatie op een standaardprioriteitsniveau zullen deze standaardwaarden automatisch gebruikt worden.
Opmerking | |
---|---|
Wanneer een partitietabel van het type “gpt” geselecteerd werd (standaard voor UEFI-systemen), zal automatisch een vrije ruimte van 1 MB aangemaakt worden aan het begin van de schijf. Dit is bedoeld en vereist om er de GRUB2 bootloader in te plaatsen. |
Indien u een ander besturingssysteem, zoals Windows, op de computer heeft staan en dat parallel met de installatie van Debian wilt behouden, zult u de partitie waarop dit besturingssysteem staat, moeten verkleinen om plaats vrij te maken voor de installatie van Debian. Het installatiesysteem ondersteunt het aanpassen van de grootte van zowel FAT- als NTFS-bestandssystemen. Als u tijdens het installatieproces toe komt aan de fase van schijfindeling, moet u de optie
selecteren en dan gewoon een bestaande partitie selecteren en de grootte ervan wijzigen.Hoewel moderne UEFI-systemen niet de onderstaande beperkingen kennen, legt het oude PC-BIOS gewoonlijk extra beperkingen op aan de schijfindeling. Er bestaat een limiet voor het aantal “primaire” en “logische” partities die een schijf kan bevatten.
Op een dergelijk oud PC-BIOS-systeem vormen de “primaire” partities het originele partitieschema voor PC-schijven. Maar daarvan kunnen er slechts vier bestaan. Om deze beperking te omzeilen, werden “extended” (uitgebreide) en “logical” (logische) partities bedacht. Door een van uw primaire partities in te stellen als uitgebreide partitie, kunt u alle ruimte die aan die partitie toegekend is opdelen in logische partities. U kunt tot 60 logische partities aanmaken per uitgebreide partitie. Op een schijf kunt u echter slechts één uitgebreide partitie hebben.