A.2. Pornirea programului de instalare

Echipa debian-cd furnizează versiuni de imagini de instalare folosind debian-installer pe pagina CD/DVD Debian. Pentru mai multe informații despre unde să obțineți imagini de instalare, consultați Secțiune 4.1, „Imagini oficiale de instalare pentru Debian GNU/Linux”.

Unele metode de instalare necesită alte imagini decât cele pentru mediile optice. Secțiune 4.2.1, „Unde găsiți fișierele de instalare” explică cum să găsiți imagini în oglinzile Debian.

Subsecțiunile de mai jos vă vor oferi detalii despre ce imagini ar trebui să obțineți pentru fiecare mijloc posibil de instalare.

A.2.1. Disc optic

Imaginea de CD „netinst” este o imagine populară care poate fi folosită pentru a instala trixie cu debian-installer. Această metodă de instalare este destinată să pornească din imagine și să instaleze pachete suplimentare într-o rețea; de aici și numele netinst. Imaginea are componentele software necesare pentru a rula programul de instalare și pachetele de bază pentru a oferi un sistem minimal trixie. Dacă preferați, puteți obține o imagine de DVD, care nu va avea nevoie de rețea pentru instalare. Aveți nevoie doar de prima imagine a unui astfel de set.

Descărcați orice tip de imagine preferați și inscripționați-o pe un disc optic. Pentru a porni discul, poate fi necesar să vă modificați configurația BIOS/UEFI, așa cum este explicat în Secțiune 3.6.1, „Invocarea meniului de configurare BIOS/UEFI”.

A.2.2. Stick de memorie USB

De asemenea, este posibil să se instaleze de pe dispozitive de stocare USB detașabile. De exemplu, un breloc USB poate face un mediu de instalare Debian la îndemână pe care îl puteți lua cu dvs. oriunde.

Cel mai simplu mod de a vă pregăti stick-ul de memorie USB este să descărcați orice imagine Debian CD sau DVD care va încăpea pe el și să scrieți imaginea direct pe stick-ul de memorie. Bineînțeles că asta va distruge tot ce se află deja pe stick. Acest lucru funcționează deoarece imaginile CD/DVD Debian sunt imagini isohybrid (iso-hibrid) care pot porni atât de pe unități optice, cât și de pe unități USB.

Există și alte modalități mai flexibile de a configura un stick de memorie pentru a utiliza programul de instalare «debian-installer» și este posibil să-l faceți să funcționeze cu stick-uri de memorie mai mici. Pentru detalii, consultați pagina noastră wiki.

În timp ce pornirea de pe stocarea USB este destul de comună pe sistemele UEFI, acest lucru este oarecum diferit în lumea BIOS mai veche. Unele BIOS-uri pot porni stocarea USB direct, iar altele nu. Poate fi necesar să configurați BIOS-ul/UEFI pentru a activa USB legacy support «Suport vechi USB» sau Legacy support «Suport vechi». Meniul de selectare a dispozitivului de pornire ar trebui să afișeze unitatea amovibilă sau USB-HDD pentru ca acesta să pornească de pe dispozitivul USB. Pentru sfaturi și detalii utile, consultați Secțiune 5.1.1, „Pornirea de pe un stick de memorie USB”.

A.2.3. Pornire din rețea

De asemenea, este posibil să porniți debian-installer complet din rețea. Diferitele metode de pornire prin rețea depind de arhitectura dvs. și de configurația de pornire prin rețea. Fișierele din netboot/ pot fi folosite pentru a porni debian-installer din rețea.

Cel mai ușor de configurat este probabil pornirea prin rețea PXE. Dezarhivați fișierul netboot/pxeboot.tar.gz în /srv/tftp sau oriunde este potrivit pentru serverul dumneavoastră tftp. Configurați-vă serverul DHCP pentru a transmite numele de fișier pxelinux.0 clienților și, cu un pic de noroc, totul va funcționa perfect. Pentru instrucțiuni detaliate, consultați Secțiune 4.5, „Pregătirea fișierelor pentru pornirea prin rețea utilizînd TFTP”.

A.2.4. Pornire de pe un disc dur/solid

Este posibil să porniți programul de instalare nefolosind nici un mediu amovibil, ci doar un disc dur/solid existent, care poate avea un sistem de operare diferit. Descărcați hd-media/initrd.gz, hd-media/vmlinuz și o imagine de DVD Debian în directorul de nivel superior al discului dur/solid. Asigurați-vă că imaginea are un nume de fișier care se termină în .iso. Acum este doar o chestiune de pornire a linux-ului cu initrd. Secțiune 5.1.3, „Pornirea din Linux folosind GRUB explică o modalitate de a face acest lucru.