För denna arkitektur har debian-installer
stöd för två olika användargränssnitt: ett textbaserat och ett grafiskt. Det textbaserade gränssnittet används som standard såvida du inte valde alternativet ”Grafisk installation” i uppstartsmenyn. För mer information om att starta upp det grafiska installationsprogrammet, referera till Avsnitt 5.1.6, ”Det grafiska installationsprogrammet”.
Debians installationsprogram innehåller ett antal komponenter för speciella ändamål för att genomföra varje funktion i installationen. Varje komponent gör sin funktion och ställer frågor till användaren vars svar behövs för att utföra jobbet. Själva frågorna ger olika prioriteringar och prioriteten för frågorna som kommer att ställas ställs in när installationsprogrammet startas.
När en standardinstallation är genomförd kommer endast viktiga (hög prioritet) frågor att ställas. Det här resulterar i en mycket automatiserad installationsprocess med liten interaktivitet för användaren. Komponenter körs automatiskt i sekvens; vilka komponenter som körs beror huvudsakligen på installationsmetoden du använder och på din maskinvara. Installationsprogrammet kommer att använda förvalda värden för frågor som inte ställs.
Om problem uppstår kommer användaren att se ett felmeddelande och installationsmenyn kan visas för att välja en alternativ åtgärd. Om det inte uppstår problem kommer användaren aldrig att se installationsmenyn utan kommer helt enkelt svara på frågor för varje komponent i turordning. Meddelanden om allvarliga fel har ”kritisk” prioritet så att användaren alltid blir notifierad.
Några av de förvalda värden som installationsprogrammet använder kan ges genom att skicka med uppstartsargument när debian-installer
startas. Om, till exempel du önskar att tvinga fram statisk nätverkskonfiguration (IPv6-autokonfiguration och DHCP används som standard om tillgänglig) kan du lägga till uppstartsparametern netcfg/disable_autoconfig=true
. Se Avsnitt 5.3.2, ”Parametrar för Debian Installer” för tillgängliga flaggor.
Erfarna användare kan känna sig mer komfortabla med ett menydrivet gränssnitt där varje steg kontrolleras av användaren i stället för att installationsprogrammet genomför varje steg automatiskt i sekvens. För att använda installationsprogrammet på ett manuellt menydrivet sätt kan du lägga till uppstartsargumentet priority=medium
.
Om din maskinvara kräver att du skickar med flaggor till kärnmodulerna när de installeras behöver du starta upp installationsprogrammet i ”expert”läget. Det här kan göras genom att antingen använda kommandot expert för att starta installationsprogrammet eller genom att lägga till uppstartsargumentet priority=low
. Expertläget ger dig full kontroll över debian-installer
.
I den textbaserade miljön stöds inte användningen av en mus. Här är tangenterna som du kan använda för att navigera i de olika dialogrutorna. Tab eller höger piltangent flyttar ”framåt” och Skift+Tabb eller vänster piltangent flyttar ”bakåt” mellan visade knappar och val. Piltangenterna upp och ned väljer olika poster i den rullbara listan och rullar även själva listan. Dessutom går det att, i långa listor, trycka en bokstav för att rulla direkt till det avsnitt som börjar med den bokstav du tryckte. Det går också att använda Pg-Up och Pg-Down för att rulla listan i avsnitt. Blanksteg väljer en post såsom en kryssruta. Använd Enter för att aktivera val.
Vissa dialogrutor kan erbjuda ytterligare hjälp. Om hjälp finns så kommer det att indikeras på nedre raden i skärmen och den hjälpinformationen kan kommas åt genom att trycka på F1-tangenten.
Felmeddelanden omdirigeras till den tredje konsollen. Du kan tillgå den här konsollen genom att trycka Vänster Alt+F3 (håll nere vänster Alt-tangent när du trycker ned funktionstangenten F3); gå tillbaka till huvudkonsollen för installationsprogrammet med Vänster Alt+F1.
Dessa meddelanden kan också hittas i /var/log/syslog
. Efter installation blir den här loggen kopierad till /var/log/installer/syslog
på ditt nya system. Andra installationsmeddelanden kan hittas i /var/log/
under installationen och /var/log/installer/
efter att datorn har startats om till det nya systemet.
Det grafiska installationsprogrammet fungerar i princip på samma sätt som det textbaserade installationsprogrammet och resten av denna handbok kan därmed användas för att vägleda dig genom installationsprocessen.
Om du föredrar att använda tangentbordet över musen, så är det två saker du behöver veta. För att expandera en komprimerad lista (används t.ex. för att välja länder inom kontinenter), kan du använda tangenterna + och -. För frågor där mer än ett objekt kan väljas (t.ex. uppgiftsval), måste du först gå till knappen efter att ha gjort dina val; Om du trycker på Enter växlar du ett val, inte aktiverar .
Om en dialogruta erbjuder ytterligare hjälpinformation, kommer en F1-tangenten.
-knapp att visas. Hjälpinformationen kan nås antingen genom att aktivera knappen eller genom att trycka påFör att ändra till en annan konsol, du måste också använda Ctrl knappen, precis som med X fönster systemet. Till exempel, för att byta till VT2 (det första felsökningsskalet) skulle du använda: Ctrl+Vänster Alt+F2. Det grafiska installationprogrammet själv kör på VT5, så du kan använda Vänster Alt+F5 för att byta tillbaka.